Moscheea din parcul Carol I

marți, 31 ianuarie 2017

În semn de respect față de comunitatea musulmană, regele Carol I a dispus construirea unei moschei, lucrare finalizată în anul 1906.
Moscheea era amplasată în parcul care-i purta numele, distingându-se prin minaretul de o frumusețe aparte. 

În anul 1959, din ordinul lui Gheorghe Gheorghiu Dej, lăcașul a fost demolat pentru a lăsa loc unui mausoleu al Comunismului, iar în anul 1960 a fost reconstruită după schița originală în zona Eroii Revoluției, Pieptănari.

Odată cu trecerea timpului a devenit neîncăpătoare, în prezent fiindu-i atașată o construcție din lemn pentru a mări spațiul dedicat serviciului religios.


Bazargic, paradisul terestru

"Bazargicul, capitala județului Caliacra, fost pământ românesc, era un paradis terestru. În orașul de pe colina cu opt piețe publice funcționau școli pentru români, musulmani și armeni, dar și moschei și biserici ortodoxe ..." 

Sursa : cotidianul "Adevărul"



Scoala musulmana mixta

duminică, 29 ianuarie 2017

În anul 1930, în comuna Silistra, județul Durustor (aflat în componența României) primea acreditare de funcționare o școală primară mixtă în slujba comunității musulmane locale.

Învățământul acreditat era unul particular, asemănător cu acela din zilele noastre, predarea efectuându-se în limbile română și turcă.

Cu toate că instituția de învățământ putea opta pentru o programă de învățământ proprie, alegerea uneia elaborată de statul român dovedește încrederea în parteneriatul dintre stat și privat.


Slujba moschee Carol I

joi, 26 ianuarie 2017

Constanța, slujba de vineri seara la moscheea Carol I. 



Locuinta si familie de tatar

miercuri, 25 ianuarie 2017

"Tătarul își construiește casa șubred, locuința-i este mizerabilă, mică în raport cu numărul sufletelor ce o locuiesc, fereastra e mică și nu se deschide niciodată. Sobele se deschid afară; musulmanii întrebuințează mangalul, izvor bogat de acid carbonic; mai întrebuințează tezic, care prin fumul ce răspândește, umple locuința de infecție. Tavanul caselor tătărăști e foarte jos, paturile lipsesc sau sunt înlocuite cu rogojini așternute pe jos, pe care se culcă amestecați cu păsările și animalele, adeseori."

Sursa : Căpitanul M.D. Ionescu, "Dobrogia în pragul veacului al XX-lea", Atelierele Grafice I.V. Socecu, București, 1904, pag.61.


Coran vechi

marți, 24 ianuarie 2017

Coran din secolul al XVIII-lea pe pupitru de lemn încrustat. Muzeul de artă orientală "Marcu Beza", București.

18th century Koran on an inlaid lectern. The "Marcu Beza" Oriental Art Museum, Bucharest.




Congresul Islamic de la Bagdad

luni, 23 ianuarie 2017

Delegați ai Cultului musulman din România participând la festivitățile Congresului Islamic de la Bagdad din februarie 1975.


Ceremonia de suret

duminică, 22 ianuarie 2017

Imamul Regep Sali din București înconjurat de copii după ceremonia de suret.

Imam Regep Sali of Bucharest, surrounded by children, after the Suret (circumcision) ceremony.


sâmbătă, 21 ianuarie 2017

Grupul de pelerini din România la poalele Muntelui Arafat în timpul pelerinajului din anul 1973.


Muftiatul solicita eliberarea poetului Nazim Hikmet

vineri, 20 ianuarie 2017

Muftiatul Cultului Musulman din R.P. Română, prin vocea muftiului Iacub Memet, s-a alăturat personalităților internaționale care au solicitat guvernului turc eliberarea renumitului poet Nazim Hikmet. Eliberat după multe greutăți îndurate, inclusiv greva foamei, pleacă din Turcia cu un vapor, trece prin România și se stabilește în Rusia.  



Arhiva "Scânteia", nr.1737, 19 mai 1950